Pri prevozu električnega kolesa je treba upoštevati težo, obliko in velikost. Medtem ko je bilo v preteklosti težko najti načine za prevoz električnega kolesa, danes proizvajalci in podjetja, ki izdelujejo nosilce za kolesa, razvijajo nove rešitve za prevoz zaradi vse večje priljubljenosti električnih koles. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najboljših in najbolj priročnih načinov, ki so trenutno na voljo za prevoz električnih koles.

NOSILCI ZA AVTOMOBILE

Obstajajo tri glavne vrste avtomobilskih nosilcev: strešni nosilci, zadnji nosilci, ki se pritrdijo na prtljažnik ali zadnje steklo, in nosilci za priklop. Pri prevozu električnih koles je najbolje uporabiti kljuke za priklop, saj so ti običajno najmočnejši in zato najvarnejši način prevoza električnih koles. Ker bo nosilec, ki ga boste na koncu uporabili, nosil precejšnjo težo – zlasti če boste prevažali več električnih koles naenkrat -, se verjetno držite nosilcev, ki se na avto pritrdijo z 2-palčno kljuko, ki je trdnejša od 1,25-palčne kljuke.

Naslednja stvar, o kateri je treba razmisliti, je teža. Ker je veliko avtomobilskih nosilcev zasnovanih za shranjevanje in prevoz običajnih koles, ki so običajno veliko lažja od električnih koles, je pomembno, da ste pri izbiri nosilca pozorni na njegovo nosilnost. Na splošno izbirajte nosilce, ki lahko držijo vsaj 60-kilogramska kolesa. Večina nosilcev je izdelana za več kot eno kolo naenkrat, zato se prepričajte, da je, če kupujete enega od njih, ta ocenjen za prevoz več 60-kilogramskih koles.

Danes proizvajalci prtljažnikov vse pogosteje prodajajo prtljažnike, izdelane posebej za e-kolesa. Toda tudi če prtljažnik ni nujno zasnovan za uporabo električnih koles, bi moralo biti vse v redu, če kupite prtljažnik z ustrezno velikostjo priključka in nosilnostjo. V nadaljevanju sta predstavljena dva najbolj priljubljena nosilca, ki sta trenutno na voljo in sta primerna za prevoz električnih koles:

  1. Hollywood Racks Sport Rider SE2 (model HR1450E je različica priljubljenega nosilca Sport Rider SE2, ki je prilagojena električnim kolesom)
  2. Küat NV 2.0

Zdaj obstajajo celo dobre možnosti za tiste, ki razmišljajo o električnem triciklu, ki ga je seveda težje prevažati. Hollywood zdaj izdeluje trpežen avtomobilski nosilec za električna trikolesa (model HRT330), ki lahko prevaža električna trikolesa do 100 kg in druga električna kolesa do 80 kg.

ZLOŽLJIVA E-KOLESA

Druga možna metoda za prevoz električnih koles je uporaba zložljivega električnega kolesa. Pri zložljivih kolesih se običajno uporabljajo nekakšni tečaji in hitri zapirala, ki kolesarju omogočajo hitro spremembo velikosti kolesa med velikostjo za vožnjo in velikostjo za prevoz v zloženem stanju. Ta vrsta električnega kolesa je lahko dobra izbira, če veste, da boste kolo uporabljali skupaj z drugimi prevoznimi sredstvi – vlakom, čolnom ali avtodomom – ali če imate doma ali v pisarni zelo omejen prostor za shranjevanje.

Zasnova zložljivega električnega kolesa se je v zadnjih nekaj letih močno izboljšala. Včasih so imela električna zložljiva kolesa neroden okvir, majhne motorje in zelo omejen doseg. Na srečo to ni več tako. Številna današnja zložljiva električna kolesa imajo udobne ergonomske okvirje, popolnoma integrirane baterije in celo zmogljive motorje s srednjim pogonom, ki so enakovredni njihovim polnovrednim sorojencem. Z drugimi besedami, tehnološke inovacije so v veliki meri odpravile potrebne kompromise med velikostjo in zmogljivostmi.

Ne glede na to, katera rešitev najbolj ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu, priljubljenost električnih koles pomeni, da zdaj obstaja nešteto možnosti za prevoz vašega električnega kolesa. Zato se odpravite z novim električnim kolesom na izlet ali pa ga vzemite s seboj v avtodom in raziskujte nova območja, ki jih obiščete.