Električno kolo je za mnoge še posebej zanimivo in vznemirljivo zato, ker gre za edinstveno vrsto hibridnega vozila, ki je dejansko razpeto med svetom koles, ki jih poganjajo noge, in svetom vozil na motorni pogon. Ta kombinacija pripomore k temu, da je električno kolo še posebej koristno, privlačno in dostopno različnim kolesarjem.

Čeprav imajo električna kolesa veliko podobnosti z običajnimi kolesi in dvokolesnimi vozili na motorni pogon, so navsezadnje razred zase. V tem poglavju bomo natančneje raziskali, kaj je tisto, zaradi česar je električno kolo edinstveno, zlasti v primerjavi z drugimi vrstami vozil.

ELEKTRIČNA KOLESA V PRIMERJAVI Z ELEKTRIČNIMI KOLESI OBIČAJNA KOLESA

Kot smo omenili v uvodu, so električna kolesa v najbolj osnovnem in preprostem smislu opredeljena kot kolesa z dodano funkcijo električnega motorja. Ta motor je tisti, ki električno kolo razlikuje od vseh običajnih koles, in je tudi tista lastnost, ki električnim kolesom omogoča, da uporabnikom nudijo drugačno izkušnjo vožnje, kot jo nudijo običajna kolesa.

Električna kolesa so izdelana na dva načina: bodisi so zasnovana posebej kot električna kolesa in imajo vgrajene električne komponente bodisi so običajna kolesa, ki so bila predelana z določeno vrsto sprememb. V obeh primerih je med električnimi in običajnimi kolesi veliko podobnosti. Veliko električnih koles ima običajno uporabljene kolesarske komponente, kot so kolesa standardne velikosti, cevi, stebla, krmilo, vilice, sedeži in pogonski sklopi z več prestavami, sestavljeni iz ročic, pedal, verig in menjalnikov standardne velikosti. Druge komponente, kot so pnevmatike in zavore, so navadno prilagojene za e-kolesa, da se prilagodijo dodatnim obremenitvam in obrabi. Zaradi tega je razmeroma enostavno najti nadomestne dele in opraviti osnovna popravila. Prehod z običajnega kolesa na električno kolo je prav tako gladek, naraven in nezahteven – na koncu je to preprosto vožnja s kolesom, vendar zdaj z dodatno ugodnostjo moči na zahtevo.

Namen dodajanja motorja električnemu kolesu je, da kolesar dobi dodaten vir energije. Večina električnih koles omogoča kolesarju, da nadzoruje, kdaj se motor vključi in koliko moči zagotavlja. To omogoča široko paleto možnosti vožnje, od popolnega poganjanja z nogami, kombinacije poganjanja pedal in pomoči motorja do popolnoma motorizirane vožnje, kar kolesarju omogoča, da natančno prilagodi svojo izkušnjo vožnje svojim posebnim potrebam in zahtevam. Z električnim kolesom se lahko na primer starejši ali neizkušeni kolesarji brez skrbi odpravijo na vožnjo, saj vedo, da se lahko zanesejo na motor, ki jim bo pomagal priti domov, če bo teren prezahteven ali če se bodo počutili utrujene ali izčrpane. Podobno je lahko električno kolo koristno tudi za osebe, ki se poskušajo vrniti v formo, saj jim omogoča postopen prehod z lažjih treningov, ki jih večinoma spremlja motor, na intenzivnejše treninge, pri katerih je vedno manj odvisna od moči motorja. Vozniki, ki se vozijo na delo v mestu, lahko motor uporabijo tudi za pomoč pri premagovanju vzponov, ne da bi se znojili, tako da lahko pridejo v pisarno čisti in pripravljeni na delo.

Dodani sestavni deli električnega kolesa zagotavljajo posebej prilagojeno izkušnjo vožnje, poleg tega pa se od običajnih koles razlikujejo tudi po skupnih stroških in specifikacijah. Električna kolesa so zaradi dodatnih sestavnih delov, ki jih imajo električna kolesa, običajno dražja od običajnih koles. Prav tako so običajno težja in obsežnejša, kar lahko pomeni, da je prevoz električnega kolesa težji od prevoza običajnega kolesa. Dodatna teža in prostornina električnega kolesa pomenita tudi, da je lahko pedaliranje brez pomoči motorja zahtevnejše od pedaliranja lažjih običajnih koles.

Na koncu imajo tako običajna kot električna kolesa svoje prednosti in slabosti. Če iščete kolo, ki ponuja moč na zahtevo in vam lahko olajša daljšo in pogostejšo vožnjo, je lahko električno kolo dobra izbira za vas.

ELEKTRIČNA KOLESA PROTI. MOTORIZIRANI SKUTERJI

Električna kolesa se včasih zamenjujejo z motornimi skuterji, mopedi in majhnimi motornimi kolesi, in čeprav vsako od teh predstavlja drugačno vrsto dvokolesnega motornega vozila, je med njimi nekaj ključnih razlik, ki jih je treba poudariti. Glavne značilnosti, po katerih so električna kolesa edinstvena od vseh drugih motoriziranih dvokolesnih vozil, so:

ELEKTRIČNA KOLESA V PRIMERJAVI Z ELEKTRIČNIMI KOLESI AVTOMOBILI

Električna kolesa predstavljajo možno alternativo potovanju z avtomobilom, zlasti za tiste, ki živijo v mestnem okolju ali morda iščejo drugačen način potovanja po krajših in pogosteje prevoznih poteh. Seveda lahko avtomobili vozijo z veliko večjo hitrostjo in so sposobni prevoziti veliko večje razdalje kot električna kolesa, vendar električna kolesa kot način potovanja na manjših razdaljah in pri manjših hitrostih ponujajo nekaj edinstvenih možnosti.

Prevoz na nožni pogon. Električna kolesa ponujajo edinstveno možnost, da pri vsakodnevnem prevozu združite določeno raven telesne dejavnosti in tako prispevate k bolj aktivnemu in fit življenjskemu slogu.

  1. Okolju prijazno potovanje. Ker električna kolesa namesto bencina uporabljajo majhne, zelo učinkovite električne baterije za ponovno polnjenje, je vožnja z električnim kolesom lahko okolju prijazen način potovanja, ki zmanjšuje porabo fosilnih goriv in prispeva k zmanjšanju onesnaževanja z avtomobilskimi emisijami.
  2. Cenejše potovanje. Električna kolesa lahko kolesarjem pomagajo zmanjšati količino denarja, porabljenega za bencin in splošno vzdrževanje – na splošno je popravilo električnih koles veliko cenejše kot popravilo avtomobilov, prav tako pa so običajno cenejši tudi nadomestni deli.
  3. Električno kolo je za potnike, ki se vozijo v mesto, lahko priročnejši način potovanja, saj jim omogoča uporabo kolesarskih stez namesto čakanja v prometu, zaklepanje na stojalih za kolesa namesto plačevanja dragih parkirnin in dodatno prilagodljivost pri hoji s kolesom po pločniku ali uporabi kolesa v povezavi z javnim prevozom. Ker so številna mestna okolja v času prometnih konic blokirana, je lahko vožnja na delo z električnim kolesom pogosto hitrejša od vožnje z avtomobilom.5

V primerjavi z drugimi pogosto uporabljenimi vozili ima električno kolo kot vozilo, ki ga hkrati poganjajo ljudje in je motorizirano, nedvomno edinstven položaj. Zaradi kombinacije običajnega pogonskega sklopa kolesa in električnega motorja, ki ga je mogoče ponovno napolniti, so električna kolesa še posebej prilagodljiva, dostopna in jih je mogoče prilagoditi posebnim potrebam, zahtevam in življenjskemu slogu njihovih edinstvenih voznikov.