Obstaja več razlogov, zakaj se kolesar – začetnik, strokovnjak ali nekje vmes – odloči za vožnjo z električnim kolesom. V tem poglavju so predstavljeni trije najpomembnejši dejavniki, ki jih morate upoštevati, ko se odločate, ali je električno kolo primerno za vas.

ELEKTRIČNA KOLESA PRIHRANIJO ČAS IN DENAR

Ljudje po vsem svetu vse pogosteje uporabljajo električna kolesa kot učinkovito rešitev za vsakodnevne potrebe po prevozu, ki lahko vključujejo potovanja, kot so vožnja v službo ali šolo in nazaj, nakupovanje živil, kratki opravki ali odhod na družabne dogodke.

Uporaba električnega kolesa za tovrstna vsakodnevna potovanja lahko kolesarjem pomaga prihraniti čas in denar na več načinov, vključno z naslednjimi:

ELEKTRIČNA KOLESA PRISPEVAJO K ZDRAVEMU ŽIVLJENJSKEMU SLOGU

Ne glede na to, ali ga uporabljate kot vozilo za vsakodnevno vožnjo na delo ali kot sredstvo za vadbo, električno kolo prispeva k bolj fit, aktivnemu in uravnoteženemu življenjskemu slogu.

Z uvedbo električnega kolesa v vaš redni prevoz spremenite vsakodnevne poti na delo v priložnost za lažjo telesno aktivnost in priložnost, da se nadihate svežega zraka. Električna kolesa so še posebej primerna za vsakodnevno vožnjo na delo, saj pomoč motorja pomaga odpraviti izzive, kot so strmi klanci in nasprotni veter, ter ustvarja bolj gladko in manj zahtevno kolesarsko izkušnjo. Z električnim kolesom potnikom ni več treba skrbeti, da bodo na cilj prispeli utrujeni, prepoteni ali izčrpani – motor kolesa poskrbi za preveč naporne dele vožnje, hkrati pa vam omogoča, da v vsakdanjo rutino vključite nekaj telesne vadbe.

Poleg uporabe električnega kolesa za vsakodnevni prevoz številni kolesarji uporabljajo električna kolesa tudi kot sredstvo za vadbo in izboljšanje telesne pripravljenosti. Električna kolesa kolesarjem omogočajo visoko stopnjo nadzora nad stopnjo telesnega napora, ki je potrebna za vožnjo, zato so še posebej koristna za vse, ki bi radi postali bolj fit, vendar morajo postopoma in previdno začeti z večjo telesno dejavnostjo. Električna kolesa so zato lahko še posebej koristen način vadbe za tiste, ki spadajo v naslednje kategorije:

Tretji glavni razlog, zakaj se ljudje odločajo za vožnjo z električnimi kolesi, je razmeroma majhen vpliv na okolje. Najbolj neposredno dejstvo, da električna kolesa ne potrebujejo bencina ali nafte, med vožnjo ne oddajajo onesnaževal in potrebujejo le majhno količino električne energije za polnjenje baterije, naredi električna kolesa privlačno možnost za okoljsko ozaveščene potnike.

Pravzaprav je majhen okoljski odtis električnih koles v zadnjih letih pridobil vse večjo pozornost, saj so raziskovalci z različnih področij začeli preučevati, kako bi lahko ta kolesa prispevala k prizadevanjem za okolju prijaznejša in bolj trajnostna mesta in skupnosti. V članku, objavljenem v reviji Scientific American, na primer piše, da “prometni strokovnjaki pravijo, da bi lahko električna kolesa – skupaj z električnimi avtomobili, lahkimi železniškimi vlaki in pešcem prijaznejšimi mesti – postala eden od glavnih dejavnikov čistejšega zraka in zmanjšanja globalnih emisij toplogrednih plinov v večjem delu urbaniziranega sveta”.7 Isti vir je tudi zapisal, da je “kolo izjemno učinkovito vozilo” in da električna kolesa v primerjavi z električnim avtomobilom izpustijo desetkrat manj ogljikovega dioksida, če upoštevamo še vire električne energije.

ZAKLJUČEK

Čeprav obstaja veliko razlogov, zakaj se posamezni kolesar lahko odloči za vožnjo z električnim kolesom, je treba upoštevati tri najpomembnejše: način, kako lahko električna kolesa prihranijo čas in denar, kako prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja in kako predstavljajo okolju prijazen način prevoza. Na koncu pa se veliko kolesarjev odloči za električna kolesa preprosto zato, ker je vožnja z njimi zabavna. Morda je eden najpomembnejših razlogov za izbiro električnega kolesa ta, da omogočajo uživanje v čistem užitku v vožnji s kolesom ljudem vseh starosti, znanj, ravni telesne pripravljenosti in sposobnosti.