Zdaj, ko ste bolje razumeli, zakaj so električna kolesa edinstvena in zakaj se ljudje po vsem svetu vse pogosteje odločajo zanje, je čas, da se osredotočite na sama kolesa – kako delujejo, kako so zasnovana in kaj zmorejo.

V tem poglavju bodo opisane nekatere posebne podrobnosti, po katerih se eno električno kolo razlikuje od drugega, da boste lahko na koncu izbrali električno kolo, ki je primerno za vas.

KLASIFIKACIJE ELEKTRIČNIH KOLES

Električna kolesa trenutno spadajo v tri široke razrede, ki so bili oblikovani predvsem kot pomoč zakonodajalcem, da bi ugotovili, kako pristopiti k naraščajočemu navalu električnih koles, hkrati pa so tudi dober način razvrščanja električnih koles glede na dejavnike, kot sta hitrost in moč. Trije osnovni razredi električnih koles so:

Razred 1: pomoč pri pedaliranju – Električna kolesa za pomoč pri pedaliranju, pogosto imenovana tudi “pedelecs”, so opremljena z električnimi motorji, ki delujejo le, ko kolo pedalira, in se aktivirajo z nekakšnim senzorjem delovanja pedal, ki je zasnovan tako, da zazna, kdaj se kolo uporablja. V Združenih državah Amerike je hitrost koles pedelec omejena na 20 km/h in ne smejo uporabljati motorjev z močjo več kot 750 W.

Večina e-koles s pedali omogoča kolesarjem, da izberejo stopnjo moči, ki jo zagotavlja motor, kar jim omogoča, da prilagodijo zmogljivost kolesa svojim posebnim potrebam in geografskim razmeram. Kolesar lahko prilagodi stopnjo pomoči motorja, na primer z nizke na visoko in nazaj na nizko, ko se vozi v trgovino z živili po ravnem terenu, v hrib in nato nazaj na ravnino.

Pedelec so dobra, prilagodljiva električna kolesa, ki so odlična za vsestransko uporabo in so še posebej dobra izbira za tiste, ki iščejo udobje in izkušnjo kolesa, vendar vedo, da bodo pri vsaki vožnji uporabljali razmeroma visoko stopnjo pomoči motorja.

Razred 2: Električna kolesa na zahtevo – Glavna razlika med električnimi kolesi na zahtevo in električnimi kolesi za pomoč pri poganjanju pedal je v tem, da električna kolesa na zahtevo omogočajo kolesarju, da aktivira in upravlja motor, ne glede na to, ali dejansko poganja pedala ali ne. Pri večini koles s pogonom na zahtevo ima kolesar popoln nadzor nad motorjem z uporabo plina, gumba ali sprožilca na krmilu; nekateri modeli lahko vključujejo tudi aktivator pedal. Tako kot pri kolesih s pedali so tudi kolesa na zahtevo omejena na hitrost 20 km/h in 750-vatne motorje.

Kolesa z motorjem na zahtevo običajno nudijo posebno široko paleto možnosti vožnje, saj lahko kolesar natančno izbere, ali in kdaj se motor vključi ter koliko moči zagotavlja, ko je v uporabi. Kolesarji, ki uporabljajo to vrsto kolesa, lahko vozijo od vožnje s pedali, ki jo v celoti poganja človek, do vožnje z motorjem in vsepovsod vmes. Zato kolesa na zahtevo kolesarjem na splošno omogočajo večji nadzor nad izkušnjo vožnje kot katera koli druga vrsta električnih koles.

Kolesa na zahtevo, ki so popolnoma razpeta med običajnimi kolesi in motornimi vozili, so idealna izbira za tiste, ki želijo najboljše iz obeh svetov. Zelo pogosto so električna kolesa izbira za ljudi, ki iščejo način za lažjo vožnjo s kolesom ali jih zanima način za nadzor in postopno povečevanje ali zmanjševanje ravni telesne vadbe med vožnjo. Električna kolesa na zahtevo so odlična tudi za vsestranske uporabnike, saj omogočajo, da se en dan odpravite na fizično naporno vožnjo s kolesom, naslednji dan pa na hitro in enostavno vožnjo na delo, vse z enim samim vozilom.

Razred 3: kolesa s pomožnim motorjem – kolesa s pomožnim motorjem, včasih imenovana “S-pedelec”, so po osnovnem delovanju zelo podobna običajnim kolesom s pomožnim motorjem, s pomembno razliko, da kolesa s pomožnim motorjem omogočajo, da kolesarji združijo moč svojih nog z močjo motorja in dosežejo hitrosti, večje od 28 milj na uro. S-pedelecsi nimajo plina, vendar so lahko opremljeni z motorjem z močjo do 750 W, ki je namenjen samo za pomoč pri pedaliranju.

Očitno je, da so pedelecsi za hitrost najboljša možnost za kolesarje, ki želijo doseči višje hitrosti od tistih, ki jih običajno doseže večina električnih koles. Vendar je pred uporabo speed pedelecsa dobro preveriti zakone v vaši državi, saj nekatere države na hitrejše pedelecse gledajo kot na polnovredna motorna vozila, ki zahtevajo posebno registracijo in vozniško dovoljenje. V nekaterih krajih je vožnja s-pedelec omejena na kolesarske steze in poti, medtem ko za običajne pedelecse in kolesa na zahtevo to ne velja.

Ko poskušate ugotoviti, katera vrsta električnega kolesa je prava za vas, je pomembno, da razmislite o tem, kaj želite od kolesarjenja dobiti. Ali iščete način, ki ne bo povzročal veliko obremenitev, da bi se vrnili v formo? Želite najti kolo, s katerim boste lahko dohiteli svoje vnuke ali hitrejšega kolesarskega partnerja? Ali boste kolo uporabljali predvsem v prostem času ali za praktične vsakodnevne potrebe, kot so opravki in vsakodnevne poti v službo in iz nje? Želite imeti možnost fizično zahtevne vožnje s kolesom ali iščete cenovno ugodno, enostavno za uporabo in popolnoma motorizirano prevozno sredstvo? Ali boste veliko časa porabili za vožnjo po strmih vzponih in spustih? Se boste redno soočali z nasprotnim vetrom ali drugimi ovirami?

Odgovori na ta vprašanja in poznavanje osnovnih vrst električnih koles, ki so trenutno na voljo, vas bodo usmerili v pravo smer, ko boste začeli iskati popolno električno kolo.