Na tej točki ste že bolje seznanjeni s tem, kaj so električna kolesa, kako delujejo in zakaj so za mnoge še posebej privlačen način potovanja. S tem znanjem je morda čas, da se začnete pripravljati na nakup lastnega električnega kolesa. V nadaljevanju je nekaj nasvetov in napotkov, ki vam bodo pomagali pri orientaciji na trgu električnih koles, da boste lahko našli pravo kolo za vas.

KJE KUPITI ELEKTRIČNO KOLO

Električna kolesa so se v zadnjih nekaj letih močno razširila, zato je pri nakupu kolesa več možnosti kot kdaj koli prej. Če iščete električno kolo, lahko kupite na treh mestih – v tradicionalnih trgovinah s kolesi, specializiranih trgovinah z električnimi kolesi ali pri spletnih blagovnih znamkah, ki so namenjene neposredno potrošnikom. Oglejmo si vse po vrsti.

Tradicionalne trgovine s kolesi – Čeprav so se sprva upirali zamisli o električnem kolesu, imajo številne trgovine s kolesi zdaj na voljo vsaj nekaj modelov električnih koles, med katerimi lahko izbirate. Dve veliki prednosti nakupa v tradicionalnih trgovinah sta, da so lokalne in da lahko preizkusite vožnjo z enim od njihovih električnih koles. Po drugi strani pa je izbira v primerjavi z drugimi prodajnimi kanali verjetno omejena, vrednost ni vedno ustrezna, sodelavci v trgovini pa verjetno ne poznajo dobro sestavnih delov in tehnologije.

Specializirane trgovine z električnimi kolesi – Kot odgovor na vse večjo priljubljenost električnih koles obstaja tudi majhno, vendar stalno naraščajoče število trgovin, ki so v celoti namenjene prodaji električnih koles. Če si želite ogledati in kupiti električno kolo v kamniti trgovini, je to dobra možnost. V trgovini z električnimi kolesi bo verjetno na voljo veliko večja izbira različnih blagovnih znamk, poleg tega pa bodo imeli znanje in izkušnje, ki jih potrebujejo za odgovore na vaša vprašanja. Prav tako bodo najbolje opremljeni za reševanje morebitnih popravil ali garancijskih težav.

Največja pomanjkljivost je zelo omejena razpoložljivost specializiranih trgovin z električnimi kolesi po vsej državi. Večja metropolitanska območja imajo srečo, da imajo eno ali morda dve trgovini z električnimi kolesi, kar pomeni, da če se zanašate samo na te trgovine, boste imeli dostop le do zelo majhnega izbora možnosti za električna kolesa – videli boste le tisto, kar je v tej trgovini na voljo.

Spletne blagovne znamke za neposredne potrošnike – Ker večina potrošnikov zdaj z veseljem kupuje velike stvari prek spleta, je trg električnih koles za neposredne potrošnike v razcvetu. Zdaj je na voljo veliko možnosti za izbiro, večja konkurenca med proizvajalci pa je prinesla boljšo vrednost za potrošnika, kot jo boste verjetno našli v trgovini z električnimi kolesi. Nekateri najuspešnejši proizvajalci električnih koles v ZDA so pravzaprav blagovne znamke, ki se prodajajo predvsem prek spleta.

Seveda ima spletno nakupovanje tudi svoje slabosti. Ena od morebitnih pomanjkljivosti spletnega nakupa električnega kolesa je, da je kolo pred nakupom težko preizkusiti. Medtem ko lahko v kamniti trgovini takoj skočite na kolo in ga preizkusite, morate pri spletnem nakupovanju stopiti v stik s proizvajalcem ali prodajalcem in preveriti, ali vam lahko omogoči testno vožnjo. Druga pomanjkljivost je paradoks izbire. Kupci so lahko preobremenjeni z množico blagovnih znamk, sestavnih delov in drugih možnosti. Pravzaprav je to razlog, da smo pripravili ta vodnik za kupce – da bi vam pomagali postati bolj izobražen potrošnik.

PODROBNOSTI: KAJ MORATE VPRAŠATI PRODAJALCE NA DROBNO

Ne glede na to, ali električno kolo kupujete prek spleta ali pri prodajalcu, morate zastaviti več pomembnih vprašanj, da ugotovite, ali je določen model električnega kolesa primeren za vas. Poznavanje električnih koles, ki ste ga pridobili z branjem tega vodnika, vam bo pomagalo pri smiselnih pogovorih s prodajalci električnih koles, saj se boste teh pogovorov lotili z že izdelanimi trdnimi temelji znanja. Ta temelj bo na koncu postal osnova, na kateri boste sprejemali odločitve o nakupu.

Ko se boste začeli pogovarjati s prodajalci e-koles, vam predstavljamo deset najpomembnejših vprašanj, ki jih morate zastaviti:

  1. Ali ima kolo motor v pesto ali sredinski pogon? Kot smo že omenili, sta dve prevladujoči konfiguraciji motorjev za električna kolesa zadnje pesto in srednji pogon. Obe vrsti motorjev sta primerni za različne načine uporabe.

Motor s sredinskim pogonom ustvarja bistveno večji navor, kar pomeni večjo moč za premagovanje strmih vzponov. Moč se prenaša tudi prek verige, zaradi česar je občutek bolj naraven. Vendar pa je oprema e-koles z motorjem s srednjim pogonom običajno dražja.

Pogonski motor pesta ima pogosto primerljivo izhodno moč, vendar nima koristi od pomnoževanja navora in zmanjšanja prestavnega razmerja motorja srednjega pogona. Zato so kolesa s pogonom na pesto običajno manj sposobna premagovati strme klančine. Kljub temu so električna kolesa s pesto gonilnikom cenovno dostopnejša in so lahko dobro prvo kolo ebike za novega lastnika.

  1. Kako močan je motor? Moč motorja električnega kolesa je opisana s številom vatov, ki jih proizvede; večina motorjev električnih koles se giblje nekje med 250 in 750 vati.

Na splošno velja, da če se vozite na območju, kjer ni veliko strmih hribov, če nameravate pomoč motorja uporabljati poredko in če tehtate manj kot 200 kg, bi moral 250- ali 500-vatni motor v pestu ali srednjem pogonu zadostovati za odlično izkušnjo vožnje. Če se boste veliko vozili po strmih hribih, če nameravate uporabljati predvsem pomoč motorja ali če tehtate več kot 200 kilogramov, je verjetno dobra ideja motor s srednjim pogonom z močjo od 500 do 750 W, saj bo zagotovil dodaten navor, ki je potreben za hitro premagovanje hribov in odzivanje na spremembe pogojev ali potreb pri vožnji. Pesto motor, tudi če ima moč 750 W, morda ne bo imel dovolj navora za nemoteno premagovanje hribov.

  1. Kakšno vrsto električne pomoči zagotavlja kolo? Pri tem vprašanju želite vedeti predvsem to, ali kolo nudi električno pomoč samo med vrtenjem pedal ali pa ponuja tudi možnost napajanja na zahtevo. Če veste, da se bo kdaj zgodilo, da boste nehali poganjati pedala in prepustili motorju, se prepričajte, da kolo, ki si ga ogledujete, ponuja način polnega plina.
  2. Kakšna je največja hitrost kolesa? V večini krajev v ZDA električna kolesa zakonsko ne smejo voziti hitreje od 20 milj na uro, vendar se pod tem pragom hitrosti, ki jih lahko dosežejo različna električna kolesa, še vedno precej razlikujejo.

Hitrost, ki jo potrebuje vaše električno kolo, je odvisna od tega, kje živite, kako hitro želite voziti in kako intenzivno nameravate uporabljati motor kolesa. Na splošno pa so e-kolesa, ki lahko dosežejo najvišjo dovoljeno hitrost 20 km/h, najbolj priročna in koristna, saj omogočajo kolesarjem, da opravljajo opravke, se vozijo na delo ter se od tu do tja pripeljejo kar se da hitro in učinkovito.

  1. Kako kolesarji vključijo in nadzorujejo motor? Ekokolesa imajo na voljo različne mehanizme za vklop in krmiljenje motorja, vključno s senzorji, ki merijo kolesarjevo hitrost ali navor pedaliranja in nato sprožijo ustrezen odziv motorja, dušilniki ali sprožilci, ki kolesarju omogočajo ročno upravljanje motorja, digitalnimi nadzornimi ploščami in številnimi kombinacijami senzorjev, krmilnikov, dušilnikov in sprožilcev. Natančno razumevanje načina delovanja motorja pri posameznem kolesu e-kolesu je pomemben dejavnik pri ugotavljanju, ali vam bo kolo omogočilo izkušnjo vožnje, ki jo iščete.
  2. Kakšen pogonski sklop ima kolo? Učinkovita kombinacija mehanske učinkovitosti pogonskega sklopa kolesa z močjo in navorom njegovega motorja je eden najboljših načinov za popolno povečanje splošne zmogljivosti električnega kolesa. Želeli boste vedeti, ali ima kolo eno samo prestavo – kar omejuje možnost natančnega prilagajanja vožnje in vas lahko prisili, da se bolj zanesete na motor – ali pa ima več prestav – kar vam omogoča širši izbor možnosti vožnje in lažje premagovanje vzponov.

Prav tako vas zanima, ali kolo za prestavljanje uporablja prestavno ročico ali pa je opremljeno s pesto z notranjim menjalnikom, kot je NuVinci. Kolesarji morajo dobro razumeti, kako prestavljati prestave, da se odzovejo na spreminjajoče se terene, medtem ko menjalnik, kot je Enviolo NuVinci, ponuja bolj gladek in intuitiven pristop k prilagajanju spremembam terena, vremenu ali drugim dejavnikom.

  1. S kakšno vrsto baterije je opremljeno e-kolo? Trenutno so litijeve baterije najlažje, najučinkovitejše in najboljše baterije za uporabo v električnih kolesih, zato se prepričajte, da e-kolo, ki si ga ogledujete, uporablja visokokakovostno litijevo baterijo za ponovno polnjenje.
  2. Kakšen je doseg baterije? Ko veste, da kolo, ki vas zanima, uporablja visokokakovostno litijevo baterijo, je treba ugotoviti, kakšen je doseg baterije. V industriji električnih koles je ta običajno opisan v smislu, koliko kilometrov lahko kolesar prevozi, preden mora baterijo napolniti.

Doseg baterije, ki jo potrebujete, je odvisen od vrste vožnje, ki jo nameravate opravljati. Če nameravate uporabljati več moči motorja kot pedal, boste hitreje porabili polnjenje baterije, zato boste potrebovali večji doseg. Če nameravate veliko poganjati pedala in pomoč motorja uporabljati le občasno, boste verjetno lahko uporabili baterijo z manjšim dosegom. Dolžina vožnje prav tako vpliva na vrsto baterije, ki jo potrebujete: če se na primer dnevno dolgo vozite na delo, verjetno potrebujete večji doseg kot tisti, ki vsak dan prevozi le nekaj kilometrov. Skratka, prepričajte se, da bo doseg električnega kolesa, ki si ga ogledujete, udobno pokrival razdalje, ki jih nameravate prepotovati.

  1. Koliko časa traja polnjenje baterije? Te informacije so koristne pri konkretnejši ugotovitvi, kakšna bo dejanska izkušnja z uporabo električnega kolesa. To vam bo pomagalo tudi ugotoviti, ali določen model električnega kolesa realno ustreza vašemu življenjskemu slogu in kako dobro izpolnjuje vaše potrebe po vožnji.
  2. Kakšno garancijo ima e-kolo? Ena od odličnih stvari pri vožnji z električnim kolesom je, da lahko mehanik v lokalni kolesarski trgovini večino popravil opravi povsem preprosto z uporabo običajnih delov za kolesa. Ker pa imajo električna kolesa tudi svoje edinstvene sestavne dele, predvsem motor in baterijo, je dobro kupiti kolo z močno garancijo – za vsak primer, če gre kaj narobe. Izberite kolo, ki ima 3- do 4-letno celovito garancijo.

Ker so električna kolesa dokazala svojo uporabnost kot izjemno učinkovita, priročna, hitra in zabavna vozila za vse od prostočasnih voženj s prijatelji in družino do vsakodnevnih poti na delo in tedenskih opravkov, so postala širše dostopna potrošnikom v ZDA. In čeprav je število kamnitih trgovin z električnimi kolesi še vedno razmeroma majhno, je na spletu že na voljo ogromno različnih e-koles.

Ne glede na to, kje boste na koncu kupili električno kolo, je pomembno, da poznate prava vprašanja, ki jih morate postaviti pred nakupom. To vam bo zagotovilo, da boste, ko boste končno kupili svoje e-kolo, dobili tisto, ki najbolje izpolnjuje vaše edinstvene potrebe, interese in pričakovanja.